marți, 16 decembrie 2014

Povestea unui tanar lautar

                                

                                                   Măcinoi, povestea unui tânăr lăutar  
 



          “ A-nvătat băiatu,  că a avut hambitie, dar de muzică È™i dragoste de carte … ”
  După 50 de kilometri de la IaÈ™i spre HuÈ™i È™i Vaslui, drumul trece prin PietriÈ™, comuna  DolheÈ™ti. Pe un drum lat  È™i prăfuit, o bătrânică îmi iese în cale, legănându-se cu două găleÈ›i de apă. A auzit de TîrÈ™u Nicolae, acordeonistul È™i de Violeta Măcinoi, solista de muzică lăutărească: “Oameni frumoÈ™i, care È™tiau să scoată omul din supărare È™i amar. ÃŽnainte erau cei mai fini muzicanÈ›i din zonă, veneau oamenii să se distreze de dragul lor. Acu s-o despărÈ›it, o plecat, da băiatu lor IonuÈ›, a avut hambÈ›ie, dar de muzică È™i dragoste de carte.”
  IonuÈ› este un tânăr rom de 25 de ani È™i este masterand  Ã®n anul I la Contabilitate ,diagnostic È™i evaluare, în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din IaÈ™i. Provine dintr-o familie monoparentală. A fost crescut mai mult de bunica lui, Ecaterina pentru că mama, Violeta, a trebuit să plece la muncă în afara graniÈ›ei după ce tata a ales să nu le fie alături. Nu a fost deloc uÈ™or pentru el, însă toate greutățile de care s-a lovit nu au făcut decât să-l ambiÈ›ioneze È™i mai mult pentru împlinirea visului său : “Vreau să ajung unul dintre cei mai buni lăutari, vreau să-l depășesc  pe tata.”
    Talente native si daruire
  IonuÈ› a moÈ™tenit talentul musical al tatălui sau È™i la vârsta de 14 ani s-a îndrăgostit de tarabană. A început să studieze de unul singur, iar la 20 de ani deja cânta în diferite formaÈ›ii de muzică lăutărească. Mai mult decât atât, lui IonuÈ› i s-a mai oferit un dar, dansul . “Atât dansul cât È™i muzica sunt unele dintre cele mai spectaculoase forme de artă, ce îți oferă libertatea de a străluci, de a fi tu însuÈ›i. Totodată, dansul È™i muzica nu presupun a face doar câțiva păși de dans pe anumite ritmuri, ci transmit în jurul tău emoÈ›ii, naturaleÈ›e È™i trăiri unice .”
                   
     Foto: AsociaÈ›ia Gipsy Eye


Victimă a discriminarii
  Chiar dacă este de etnie romă, din neamul ursarilor, IonuÈ› Măcinoi  nu are trăsăturile fizice specifice acestei etnii. Chiar dacă ar fi putut să se ascundă fără să dea de bănuit, el È™i-a asumat din totdeauna  apartenenÈ›a  la etnia romă. A simÈ›it discriminare atât din partea învățătorilor È™i profesorilor cât È™i din partea colegilor lui. Această perioadă din viaÈ›a lui, care nu a fost una uÈ™oară, nu a făcut decât să-l ambiÈ›ioneze È™i să-l determine pe IonuÈ› să lupte împotriva discriminării, activând în diferite asociaÈ›ii È™i demarând proiecte È™i campanii anti-discriminare . 
     Părerea prietenilor
  IonuÈ› este  apreciat È™i iubit de majoritatea  oamenilor care îl cunosc. Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui, Cătălin spune că e un băiat exemplu, de la care ai ce învaÈ›a: “E un băiat de la care ai ce învaÈ›a. Rămâne acelaÈ™i în perioade dificile, este autocritic È™i dacă are posibilitatea , ajută pe oricine . Este un luptător, a mers mai departe având încredere în instinctele lui. Asta este mai important decât orice vis, este bine să te cunoÈ™ti, să îți È™tii propriile principii, că să poÈ›i alege pe ce drum mergi mai departe în viață. ”  . 
Prezentul și viitorul contează acum
  ÃŽn prezent, tânărul nostru, cântă într-o formaÈ›ie de muzică lăutărească, studiază acordeonul, face parte dinYouth Roma People, o organizaÈ›ie de tineri ce are ca scop să schimbe percepÈ›ia majoritarilor asupra persoanelor de etnie romă , este instructor de dans È›igănesc si își propune să-È™i finalizeze masterul È™i să profeseze în domeniul Contabilității, fără să-È™i neglijeze pasiunile.
    “Si noi suntem români !”
  Dincolo de lumea în care ura, dezinformarea, dispreÈ›ul față de cultura È™i tradiÈ›iile rome sunt în prim plan, există romii care tac, romii care zi de zi vor să fie mai buni È™i vor să demonstreze că È™i ei pot fi un exemplu pentru tinerii din România . 
  După cum spune IonuÈ› : “Dumnezeu nu îți dă niciodată o povară pe care nu o poÈ›i duce. El te cunoaÈ™te bine È™i îți da greutăți care le poÈ›i trece. Trebuie doar să fii un om bun, puternic È™i deschis în faÈ›a  oamenilor. Fiecare dintre noi are un loc în această societate . ”

Articol scris in cadrul proiectului “PriveÈ™te dincolo de aparenÈ›e”, implementat de AsociaÈ›ia pentru Dezvoltare Continuă AD Plus, proiect finanÅ£at prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
 
 

   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu